Pages

Assalamualaikum.....

Semalam, dept aku buat Syawal Gathering sekali dengan birthday celebration untuk mereka² yang birthdaynya jatuh pada bulan Julai, Ogos & September (termasuk aku lah). Kali ni memasing malas nak buat pot luck, so kitaorang decide untuk order aje. Main dishes; Nasi Briyani Gam Kambing, then Laksa, Satay, Kuah Lodeh, Nasi Impit, Lemang & Rendang Daging, Cheese Tart, Kuih-muih Raya.
As usual, bila ada makan² hidangannya akan bermula dari sarapan pagi lagi. Kali ni sarapan pagimya adalah Sandwich Tuna & Telur, Kuih Koci, Popia Goreng juga Karipap. Gambar dishes pagi aku tak sempat snap sebab masuk lambat. Sampai ofis, dah separuh hidangan selamat masuk perut dorang. Ada jugak homemade pizza, 8 set kalau tak silap aku. Tapi aku jumpa pizza ni masa memasing sibuk menapau balance makanan petang semalam. Sempat lah rasa 2 keping. Sedap jugak.
Untuk birthday kali ni keknya adalah Pecan Butterscotch. Mula² nak ikut suara majoriti para penyambut birthday tapi aku dengan sesuka hatinya mendecide kek butterscotch untuk mewarnai sambutan kali ni (dorang ikutkan aje selera mak buyung ni)
Walaupun sambutan kali ni makanannya tak banyak variasi, tapi semua yang terhidang memang sedap. Nasi Briyani Gam Kambing tu memang marveles, aku tak sakit kepala pun lepas makan. Laksa pun sedap, ada rasa kari sikit. Satay pun mengancam. Penyudahnya aku kemuntat sampai ke malam sebab banyak sangat yang masuk perut.
And dinner semalam aku cuma berdaya menelan segelas fresh milk + ESP & sekeping roti. Cukup kenyang membawa ke pagi...Alhamdulillah.
Nah, layanlah gambar celebration ni ye.
Instant deco, kreatif bebudak ni
 
Anak dara & mak dara sama naik

Pecan Butterscotch


Jejaka yang wujud kat department aku

Birthday babies

p/s: orang tua² kata tak baik sambut birthday sebelum waktunya nanti pendek umur...tapi ajal tu kan kat tangan Allah...bukan kuasa kita, so aku rasa tak ada salahnya sambut birthday awal asalkan sambutan tu tak keluar dari norma Islam kan...
Assalamualaikum.....

Biasalah seminggu lepas raya, orang mula sibuk buat open house. Kekadang sampai kita tak dan nak memenuhi semua undangan tu. Makanan usah ceritalah kan. Yang terhidang tu, kalau tak beringat masa menelan boleh buat rosak diet Ramadhan. Lepas tu mulalah kolestrol, tekanan darah, gula naik mencanak². Tapi kat sini aku nak share satu resepi yang boleh mendatangkan lemak pada korang tapi sedap tak boleh tahan. Resepi ni mudah je, dalam setengah jam dah boleh siap. Boleh jugak buat hidangan untuk orang² yang datang beraya.
Resepi asal adalah dari mutiarazura, tapi biasalah aku ni suka menderhaka so aku adjust ikut mood (sila jangan ikut perangai ni, tu yang selalu resepi tak menjadi).
So ini resepinya;
Bahan²:
               500 gram pasta - any type tapi aku prefer penne
               300 gram daging cincang - aku pakai daging kisar Ramly yang 400gm
               1 ulas bawang putih – dicincang halus
               1 labu bawang besar (aku pakai bawang bombay yang kaler kuning) – dicincang halus
               1 sudu teh cili kisar - dah tekak Melayu, nak jugak rasa cili
               1 tin sedang tomato puri - depends ye, ada sesetengah tomato puri ni, kepekatannya kurang walau saiz tin yang sama, aku selalu pakai brand duChef
               1 tin cendawan butang - dihiris
               1 biji lada benggala - didadu
               1 kiub stok lembu
               1 batang carrot – didadu
               1 batang celery – didadu
               1 sudu teh herba Oregano kering - aku pakai kurang dari satu sudu teh sebab bau Oregano kering ni kuat dari yang fresh
               1 helai Bay leaf kering
               Parutan keju samada Cheddar/Mozzarela/Romano atau Parmesan - aku pilih Mozarella
               3 sudu besar minyak zaitun - ni untuk menumis
               Garam dan gula secukup rasa

Sos putih :
               2 sudu besar butter - aku pakai 3 sudu salted butter sebab butter ni tersedia kat peti ais malas nak beli baru...dasar pemalas berjimat
               1 sudu besar tepung gandum
               2 kotak susu segar - aku guna lebih kurang 350 ml kot, main tuang tak sempat nak sukat
               Secubit lada hitam dan garam

Dan cara² pulak (ni cara aku yang semua nak senang ye..)
1.     Rebus pasta ikut arahan pada paket. Lepas tu tos & biarkan sejuk
2.     Tumis bawang besar (jangan sampai layu), kemudian masukkan cili kisar. Biarkan garing.
3.     Masukkan daging kisar, goreng hingga keperangan.
4.     Masukkan carrot, cendawan, lada benggala (capsicum) dan celery.  Kacau & biarkan sekejap..
5.     Masukkan tomato puri, kalau nampak kering tambah sedikit air tapi jangan sampai berkuah 
6.     Lepas tu masukkan kiub lembu yang dah dihancurkan, oregano & bay leaf. Biar mendidih dan naik bau.
7.     Masukkan gula dan garam secukup rasa. Bila nampak pekat dan agak kering, tutup api dan ketepikan.

Untuk buat sos putih:
1.     Panaskan butter atas api yang perlahan sampai cair.
2.     Bila semua butter dah cair dan berbuih, taburkan tepung gandum, kacau cepat-cepat dengan senduk kayu (takde senduk kayu, apa² senduk pun boleh). Kacau dalam 3-4 minit.
3.     Kemudian masukkan susu segar, garam & lada hitam.
4.     Kacau hingga nampak sos sudah bersalut di belakang senduk kayu (ni kira kepekatan yang diperlukan).
5.     Tutup api & angkat dari dapur (kalau dibiar atas dapur nanti jadi terlampau likat)

Untuk melapis:
1.     Dalam bekas tahan panas/loyang (aku guna pemanggang ajaib ni sebab malas nak keluarkan oven); mulakan dengan lapisan pasta, tabur rata, lepas tu lapisan inti daging, sos putih & cheese (aku mengalami kegilaan cheese, kalau tak lalu boleh abaikan)
2.     Ulang proses yang sama sehingga habis, tapi make sure lapisan atas adalah cheese (ini penting untuk mendapatkan hasil pemandangan yang tempting)
Sebelum dibakar

3.     Kalau guna oven, boleh bakar pada suhu 90 darjah Celcius selama 30 minit atau sehingga keju cair dan keperangan. Tapi sebab aku pakai pemanggang tu, dalam 20 minit je untuk dua² belah (dengan api yang agak besar lagi sebab malas nak menunggu kat dapur lelama)
Cheese meltzzzzzzz

Lepas tu dah boleh hidang & makan. Nak makan dengan sos boleh, makan gitu je pun sedap.

* Basically sebungkus pasta tu boleh hidang untuk 6 - 8 orang, tapi kalau untuk budak² lagi lebih dapatnya. So selamat mencuba!

p/s: kalau ada yang dah mencuba tu, cer link balik...boleh aku melawat blog korang sekali!

Assalamualaikum.....

Hari ni dah Syawal ke 12….Salam Aidilfitri buat semua. Ampun maaf kalau ada tulisan di blog ni yang kurang menyenangkan mahupun menimbulkan ketidakselesaan pada korang semua. Terlambat sungguh aku wish kan he he he. Masih lagi dalam mood beraya. Sepanjang 2 – 4 Syawal hari tu kerja aku adalah berziarah ke rumah sanak saudara En Suami;  dari Tanjong Karang – Sekinchan – Sabak Bernam – Hutan Melintang – Kuala Selangor – Sungai Buloh. Cipta rekod betul tahun ni. Kalau kat KL maunya aku cuma jejak rumah adik beradik aje, selebihnya melepak kat rumah. Ye lah rumah sape yang aku nak jejak? Kawan² semuanya dah berhijrah mengikut suami, sanak bukannya ramai mana, sehari dah habis meround.
Kat KL kami cuma masak rendang ayam & nasi impit aje. Mak & aku takde mood nak sambut raya beria sangat, kuih pun beli yang mana dan aje. Rasa sedih tu masih ada. Akibatnya pagi raya banjir rumah dengan air mata aku dan mak. Tapi bila balik Tanjong Karang, rasa sedih tu terbebat dengan riuh rendah suasan raya kat sana. Kiri kanan rumah mertua aku dikelilinggi sanak saudara. Sampai ke malam riuhnya masih ada. Tak sempat nak duduk layan perasaan pun. Jenuh melayan orang yang datang beraya. Budak berdua tu pun meriah collect duit raya.
Kat kampung ni, kuih rayanya pun boleh tahan; macam kat KL jugak. Pelbagai jenis pattern, kaler & nama. Cuma yang extranya adalah jeruk & asam. Boleh dikatakan setiap rumah yang aku pergi akan ada dua benda ni. Tapi aku pandang aje, tak berani nak makan. Paling tidak pun aku makan jeruk salak sebab dah tak boleh tahan tengok, tu pun sekeping aje. Nasib baik la aku ni bukan jenis mengidam benda masam  time preggy.  Orang² kampung ni meriah dengan makanan berat time raya ni. Menu akan bertukar setiap hari, boleh dikatakan 5 hari pertama tu hidangan berat memang sedia terhidang; rendang, nasi lemak, soto, laksa macam² lagilah. Kalau yang tengah berdiet memang meraunglah. Nasib baik aku terkeluar dari kategori ni so aku makan sampai kemuntat.
Selain dari makanan, yang aku notice beraya kat kampung ni kau tak payah sibuk nak call/sms tanya boleh datang ke idak. Just datang, pintu memang sentiasa terbuka & tuan rumah sentiasa ready je. Pastu kalau tuan rumah hidang kuih dengan air je, kau boleh dengar berpuluh kali perkataan maaf dari mulut dorang. Kalau kat KL mau kau kena tunggu orang tu buat open house baru lah boleh datang berziarah.
Aku balik KL Syawal ke 4, jadi buntu weh tengok kawasan rumah aku…sunyi sepi. Dalam sejam ada 2-3 je kereta lalu tu pun sebab nak buat u-turn kat hujung lorong. Nampaknya tahun depan aku kena cuti lebih lama kat kampung.
Belek² gambar...baru aku sedar tahun ni takdak gambar sefamili. Sebabnya anak bujang aku kena penyakit tak mahu bergambar. Kalau dapat pun memanjang tak semenggah. And kami belum ada masa lagi nak pergi ambik gambar. Ini jelah gambar yang sempat di snap.
 
Assalamualaikum.....

Most of big company kat Malaysia ni involve dengan CSR (Corporate Social Responsibility). And company tempat aku cari makan pun tak terkecuali. Jadinya bulan Ramadhan kali ni kitaorang ada shopping Raya bersama anak² dari Rumah Amal Nur El-Amin. Event berlangsung 26 Julai hari tu kat AEON Bandar Utama.
Aku memang excited dengan event ni, yelah aku nak menanggung budak² ni shopping raya memang tak mampu lagi, jadi bila company cari volunteer; laju je bagi nama. Pukul 7.40 pagi aku dah tercongok depan pintu masuk One Utama ni. Then ada simple briefing dari Corporate Comm, tak lama lepas tu budak² ni sampai. Alahai memasing cute² je (50 orang & most of them range umur 5 - 9 tahun). Dorang ni di dah di groupkan awal² supaya proses membeli baju lebih mudah & aku kena jaga group 2. Since volunteer group aku cuma ada 4 orang aje so aku dapat 2 orang anak, Naimah & Atiqa.
Kiut miut je bebudak ni
Lebih kurang pukul 9.15 shopping time pun bermula....baju memang cantik², murah & staff AEON One Utama ni pun very cooperative. Anak aku yang berdua tu mula² amat malu nak pilih baju. Perkara pertama yang dorang belek adalah tanda harga, takut mahal...sedih mak tau. Aku cakap kat budak berdua ni, pilih yang mana suka, tak payah nak tengok price tag bagai. Bila dah cakap gitu baru confident nak pilih baju.
Akhirnya dorang pilih kurung peplum, wedges, tudung ala² Siti Nurhaliza & 3 layer chiffon, Barbie hair clip. Lepas tu aku suruh pulak pilih long dress & sehelai t-shirt untuk tiap seorang (budget mencukupi, takkan nak beli baju kurung aje kan). Selesai!

Anak² lelaki diletak dalam troli, kalau biar berjalan jenuh lah 'bapak'nya nak mencari karang

Happy dah dapat baju raya
Habis sesi shopping ada sesi penyerahan duit raya & mock cheque untuk anak² ni. Yang tak disangka² budak² ni ada prepare persembahan untuk kitaorang semua. Ayo...sweet sangat!
Masing² dah kepenatan
Suara budak² ni merdu
Lebih kurang pukul 12, segalanya selesai. Penat tau tapi tak rasa tu hilang bila tengok muka polos anak² ni. Nak menitis air mata pun ada...kalau la boleh aku nak Akim & Inas merasa pengalaman bersama anak² supaya dorang lebih bersyukur dengan apa yang ada. Tapi anak² aku tu kecik lagi, masih tak paham tentang ni semua. InsyaAllah satu hari nanti bila dorang dah boleh memahami erti keperitan hidup, aku nak bawak dorang mengenal kisah kesusahan anak² ini....