Pages

Assalamualaikum.....

Wah²...ramai yang terlentang hari ni sebab terlebih makan daging korban semalam... Tu lah time menyuap tu tak ingat dunia, laju je tangan capai rendang paru & hirup sup tulang. Nasib baik kat rumah semalam, sup tulang tak sempat singgah. Anak² buah aku je dok makan kat surau, tak kuasa nak bawak balik kata dorang. Bagus sangat, kalau tak mau letih aku nak jeling. Mak aku & en suami kang kalau dapat sup tulang mau lupa dunia. Nak² pulak ada sambal kicap, mau kering mangkuk tu dorang kerjakan. Tapi dah raya² ni takde maknenya nak ada healthy food kat rumah tu, nasi minyak, rendang rusa, ayam masak bali, spaghetti, laksa, kek bodoh, blueberry cheese cake, rendang paru, ayam masak merah....hish kalah raya puasa.  Dan aku cipta rekod duduk dapur dari pagi sampai ke malam, penat tak ingat dunia, tapi bila tengok semua lauk licin, penat hilang kejap tapi lepas tu datang balik...huwaaa satu malam aku tak boleh tido. Pagi ni aku tersengguk² depan PC macam burung belatuk...
Tapi bila pandang gambar ni, mata aku jadi segar pulak....teringat² kenikmatan kek ni kat tekak, sejuk & manis.


Base kek dah buat dari pagi tapi sebab en Suami asyik berlengah nak cari blueberry, maka petang baru aku dapat buat keknya. Anak² buah aku dah bising kenapa kek tak siap² dari pagi lagi. Then masa game Malaysia vs Bahrain semalam, kek ni selamat dikendurikan. Tinggallah few slice je untuk tukang buatnya. Semalam kenyang jadi tak dapat nak hayati betul² kek ni. Hopefully balik kang kek ni masih wujud lagi untuk aku nikmati, kalau tak hujung minggu ni kena buat lagilah.....

Chilled Blueberry Yogurt Cheese Cake
Bahan²
Untuk base;
·         200gm oreo - buang krim & kisar halus
·         50 gm butter - cairkan

Untuk yogurt cheese pulak;
·         250gm cream cheese - suhu bilik
·         1 sudu besar gula - kisar halus (aku tak pakai gula kastor sebab malas nak g beli, sukatan gula ikut tekak sendiri)
·         1 bekas yogurt perisa blueberry (yang kecik punya)
·         200 ml UHT whipping cream - pukul sampai kental & bertanduk
·         200 gm blueberry filling
·         1 sudu besar gelatin

Cara²:
1.     Campur oreo & butter
2.     Padatkan dalam loyang ( kalau boleh pakai spring foam pan, senang nak keluarkan nanti)
3.     Simpan dalam peti sejuk lebih kurang 3 jam
4.     Pukul cream cheese & gula sampai sebati
5.     Masukkan yogurt & blueberry filing & gaul hingga sebati
6.     Bancuh gelatin dengan air panas (dalam 5 sudu besar airnya) sampai larut
7.     Masukkan dalam bancuhan cheese tadi & gaul rata
8.     Masukkan whipping cream yang dah dipukul tadi, kaup balik adunan hingga rata
9.     Tuang adunan dalam loyang yang dah diisi dengan oreo tadi
10.  Sejukkan lebih kurang 4 jam
Lepas terpulang camne nak deco. Tukang deco kek ni adalah anak bujang aku....blueberry tu satu letak atas kek, satu masuk mulut. tapi aku rasa banyak yang masuk mulut dari letak kat keknya...

0 Komen:

Post a Comment