Pages

Assalamualaikum.....

Bila berpantang antara perkara utama yang nak kena jaga adalah makanan. Ni tak boleh makan, tu tak boleh telan..."nanti bentan" memang ayat standard.
And bagi aku yang jenis tak berpilis berparam ni bab makanan memang mak aku cukup jaga. Schedule makan hari² memang strict. Pukul 7:30 kena sarapan, pastu pukul 9:30 kang kena makan lagi atau paling tidak minum milo suam. Then antara pukul 11.30 - 12.00 dah kena ambik lunch. Pukul 3:00 - 3:00 dia bising dah suruh minum petang. By 7:30 malam, aku dah settle dinner. Sebabnya satu je, time berpantang kalau perut kosong senang naik angin, kalau dah naik angin senang nak kena bentan. Bab suruh makan ni aku memang takde masalah langsung....okay aje.
Ni one of the fav dish aku waktu berpantang. Main tumis² je dah siap

 Bahan²
·         Ikan - yang tak gatal ye macam tenggiri/ikan merah/kerisi
·         Halia muda lebih kurang besar ibu jari kaki - hiris memanjang
·         2 labu bawang merah - potonglah ikut suka
·         2 ulas bawang putih - dihiris
·         Lada hitam tumbuk kasar - agak² la nak banyak mana kan
·         Cuka
·         Gula & garam
 Cara²
1.     Goreng ikan hingga masak (kalau nak garing pun takde masalah)
2.     Tumis bawang besar, bawang putih & halia
3.     Dah layu bawang, kecilkan api kemudian masukkan cuka
4.     Masukkan ikan & lada hitam, kacau rata (jangan sampai hancur pulak ikan tu)
5.     Perisakan dengan garam & sedikit gula ikut selera

Lepas tu makan dengan nasi panas² sambil gigit halia tu. Confirm tak sampai 20 saat badan kau akan start lencun dengan peluh, terkentut² & sendawa.
For those yang ada anak² kecil kat rumah, kalau malas nak masak asing² boleh je makan lauk ni cuma kurangkan lah lada hitam tu sikit supaya badan dorang tak hangat-mangat.



0 Komen:

Post a Comment