Pages

September 29, 2014

Homemade Solid Food Recipe - Labu Manis

Assalamualaikum.....



Seorang orang tua pernah berkata pada aku, jangan bagi budak makan labu nanti kembung.  Seriously…aku tak ikut pun cakap dia. Bukan aku cuba melawan tapi lepas eksperimen pada si Inas dulu, dia memang takda masalah kembung walaupun lepas makan semangkuk labu.
Aku tak tahu kenapa kita sering di momokkan dengan kisah labu yang berangin. Sebenarnya labu banyak khasiat & sedap. Aku suka labu, anak² aku pun suka…so labu sentiasa masuk dalam list resepi aku.
Harus diketahui yang labu rendah kalori namun kaya dengan dietry fibre. Selain itu labu juga kaya dengan vitamin antioksida seperti Vitamin A, C & E.
Ni table yang menunjukkan apa yang ada dalam per 100gm labu: (Sourceà USDA National Nutrient data base)
Principle
Nutrient Value
Percentage of RDA
Energy
26 Kcal
1%
Carbohydrates
6.50 g
5%
Protein
1.0 g
2%
Total Fat
0.1 g
0.5%
Cholesterol
0 mg
0%
Dietary Fiber
0.5 g
2%
Vitamins
Folates
16 mcg
4%
Niacin
0.600 mg
4%
Pantothenic acid
0.298 mg
6%
Pyridoxine
0.061 mg
5%
Riboflavin
0.110 mg
8.5%
Thiamin
0.050 mg
4%
Vitamin A
7384 IU
246%
Vitamin C
9.0 mg
15%
Vitamin E
1.06 mg
7%
Vitamin K
1.1 mcg
1%
Electrolytes
Sodium
1 mg
0.5%
Potassium
340 mg
7%
Minerals
Calcium
21 mg
2%
Copper
0.127 mg
14%
Iron
0.80 mg
10%
Magnesium
12 mg
3%
Manganese
0.125 mg
0.5%
Phosphorus
44mg
5%
Selenium
0.3 mcg
<0.5%
Zinc
0.32 mg
3%
Phyto-nutrients
Carotene-α
515 mcg
--
Carotene-ß
3100 mcg
--
Crypto-xanthin-ß
2145 mcg
--
Lutein-zeaxanthin
1500 mcg
--



Labu boleh di masak dengan pelbagai cara, steam, rebus, bake & goreng. Tapi untuk baby yang paling sesuai adalah steam & bake. Pada usia anak² 6 bulan dah boleh ambik labu ni. Dan berikut adalah 2 resepi labu yang mudah.

Sup Labu Manis & Oat


Bahan²
2 sudu besar rolled oat à direbus dengan air hingga kembang & lembut
Sepotong labu manis  à disteam & dilenyek
Chicken broth – resepi di sini

Cara²
Campurkan semua bahan diatas & panaskan sehingga likat atau mencapai kepekatan yang diingini



Sup Labu Manis & Cous Cous


Bahan²
1 senduk cous cous à rebus @ rendam dengan air panas hingga lembut
Sepotong labu manis à disteam & dilenyek

Cara²
Campur labu bersama chicken broth, kacau hingga rata
Panaskan adunan, masukkan cous cous kacau sehingga mengapai kepekatan yang diingini

* Kedua² resepi ini enak di hidangkan suam

Selamat memasak ya ibu² semua.

No comments:

Post a Comment