Seorang orang tua pernah berkata pada aku, jangan bagi budak makan labu nanti kembung. Seriously…aku tak ikut pun cakap dia. Bukan aku cuba melawan tapi lepas eksperimen pada si Inas dulu, dia memang takda masalah kembung walaupun lepas makan semangkuk labu.
Aku tak tahu kenapa kita sering di momokkan dengan kisah labu yang berangin. Sebenarnya labu banyak khasiat & sedap. Aku suka labu, anak² aku pun suka…so labu sentiasa masuk dalam list resepi aku.
Harus diketahui yang labu rendah kalori namun kaya dengan dietry fibre. Selain itu labu juga kaya dengan vitamin antioksida seperti Vitamin A, C & E.
Ni table yang menunjukkan apa yang ada dalam per 100gm labu: (Sourceà USDA National Nutrient data base)
Principle
|
Nutrient Value
|
Percentage of RDA
|
Energy
|
26 Kcal
|
1%
|
Carbohydrates
|
6.50 g
|
5%
|
Protein
|
1.0 g
|
2%
|
Total Fat
|
0.1 g
|
0.5%
|
Cholesterol
|
0 mg
|
0%
|
Dietary Fiber
|
0.5 g
|
2%
|
Vitamins
| ||
Folates
|
16 mcg
|
4%
|
Niacin
|
0.600 mg
|
4%
|
Pantothenic acid
|
0.298 mg
|
6%
|
Pyridoxine
|
0.061 mg
|
5%
|
Riboflavin
|
0.110 mg
|
8.5%
|
Thiamin
|
0.050 mg
|
4%
|
Vitamin A
|
7384 IU
|
246%
|
Vitamin C
|
9.0 mg
|
15%
|
Vitamin E
|
1.06 mg
|
7%
|
Vitamin K
|
1.1 mcg
|
1%
|
Electrolytes
| ||
Sodium
|
1 mg
|
0.5%
|
Potassium
|
340 mg
|
7%
|
Minerals
| ||
Calcium
|
21 mg
|
2%
|
Copper
|
0.127 mg
|
14%
|
Iron
|
0.80 mg
|
10%
|
Magnesium
|
12 mg
|
3%
|
Manganese
|
0.125 mg
|
0.5%
|
Phosphorus
|
44mg
|
5%
|
Selenium
|
0.3 mcg
|
<0.5%
|
Zinc
|
0.32 mg
|
3%
|
Phyto-nutrients
| ||
Carotene-α
|
515 mcg
|
--
|
Carotene-ß
|
3100 mcg
|
--
|
Crypto-xanthin-ß
|
2145 mcg
|
--
|
Lutein-zeaxanthin
|
1500 mcg
|
--
|
Labu boleh di masak dengan pelbagai cara, steam, rebus, bake & goreng. Tapi untuk baby yang paling sesuai adalah steam & bake. Pada usia anak² 6 bulan dah boleh ambik labu ni. Dan berikut adalah 2 resepi labu yang mudah.
Sup Labu Manis & Oat
2 sudu besar rolled oat à direbus dengan air hingga kembang & lembut
Sepotong labu manis à disteam & dilenyek
Chicken broth – resepi di sini
Cara²
Campurkan semua bahan diatas & panaskan sehingga likat atau mencapai kepekatan yang diingini
Sup Labu Manis & Cous Cous
1 senduk cous cous à rebus @ rendam dengan air panas hingga lembut
Sepotong labu manis à disteam & dilenyek
Cara²
Campur labu bersama chicken broth, kacau hingga rata
Panaskan adunan, masukkan cous cous kacau sehingga mengapai kepekatan yang diingini
* Kedua² resepi ini enak di hidangkan suam
Selamat memasak ya ibu² semua.
No comments:
Post a Comment