Macam gempak je namanya, padahal bila diMelayukan jadilah Puding
Roti dengan Sos Kopi. Puding roti adalah salah satu dessert favourite aku. Senang nak
buat & bahan2nya tak susah nak cekau. Sebelum ni aku guna water bath punya
method. Tapi oven yang ada kecik, jadinya tak boleh nak buat adunan yang besar.
Tu yang bila buat sekejapan je habis.
So, aku pun nak mencuba la bakar gitu2, taknak pakai water bath
method. Awalnya nak buat puding ni dengan salted caramel tapi memandangkan aku
takde kerajinan nak buat salted caramel maka aku hentam je dengan coffee sauce.
And aku pakai french loaf sebab menda ni dah tersadai lama dalam peti ais. Dari
terbiar gitu baikla ia jadi mangsa eksperimen aku.
So inilah resepinya:
Bahan² (puding):
1 batang french loaf - potong kecik²
2 cawan susu (recommend full cream untuk rasa yang creamy)
3 sudu makan brown sugar
2 biji telur
1 sudu teh ground cinnamon
1 sudu teh esen vanilla
1 batang french loaf - potong kecik²
2 cawan susu (recommend full cream untuk rasa yang creamy)
3 sudu makan brown sugar
2 biji telur
1 sudu teh ground cinnamon
1 sudu teh esen vanilla
Bahan² (sauce):
1 cawan susu
2 biji kuning telur
2 sudu makan brown sugar
1 sudu teh tepung kastard
2 sudu teh coffee emulco
1 cawan susu
2 biji kuning telur
2 sudu makan brown sugar
1 sudu teh tepung kastard
2 sudu teh coffee emulco
Untuk puding:
Pukul susu, gula, telur, cinnamon & esen vanilla
Tuang pada roti, biarkan meresap.
Once dah meresap, hancurkan roti dengan garfu.
Bakar pada suhu 150ºc lebih kurang 40 minit.
Pukul susu, gula, telur, cinnamon & esen vanilla
Tuang pada roti, biarkan meresap.
Once dah meresap, hancurkan roti dengan garfu.
Bakar pada suhu 150ºc lebih kurang 40 minit.
Untuk sauce:
Pukul susu, kuning telur, brown sugar, tepung kastard & coffee emulco
Panaskan atas api yang kecil
Kacau hingga mendidih.
Padamkan api
Tapis sauce & sejukkan dalam peti ais
Pukul susu, kuning telur, brown sugar, tepung kastard & coffee emulco
Panaskan atas api yang kecil
Kacau hingga mendidih.
Padamkan api
Tapis sauce & sejukkan dalam peti ais
*kadar gula adjust ikut tahap
kemanisan sendiri
*coffee emulco tu boleh je ganti dengan nescafe @ instant expresso
*coffee emulco tu boleh je ganti dengan nescafe @ instant expresso
Tempreture tu kena adjust ikut jenis
oven. Ni suhu untuk api atas & bawah. Bila dah masak, belah atasnya akan
jadi crispy tapi belah bawah moist.
Puding roti ni sedap makan panas² mahupun sejuk. Nak extra umphh, makan sekali dengan aiskrim.
Memang best lah.
Resepi salted caramel ada kat tangan
tapi tak tau bila nak mencubanya. Hopefully hujung minggu ni kerajinan aku tinggi lah
sikit...nanti dah menjadi aku share dengan korang ye.
No comments:
Post a Comment