Pages

Assalamualaikum.....


‘Tahniah puan, anda hamil!’…Inilah yang dinanti-nantikan oleh setiap pasangan suami isteri apabila sudah melayari hidup berumahtangga apatah lagi kalau penantian untuk cahayamata itu sudah terlalu lama.  Siapa yang tidak gembira untuk menjadi ibu dan ayah kan. Tak sabar rasanya untuk mendengar tangisan  si comel dan mendakapnya
Apabila dah confirm hamil; mulalah bakal ibu dan ayah excited tentang persiapan untuk menyambut orang baru; bertelagah tentang nama-nama pilihan, mencari-cari hospital terbaik dengan pakej bersalin seperti pakej pelancongan (3 hari 2 malam), menjengah-jengah shopping complex untuk mencari stroller pada harga diskaun (bagi yang berada di KL silap-silap SOGO tu menjadi jengahan wajib setiap minggu), memilih baju untuk yang cantik dan menarik untuk simanja dan mengoogle set bersalin yang effektif. Ye lah kan, semua orang mahukan yang terbaik.
Bercerita tentang terbaik, masih ramai yang percaya dengan susu formula; yelahkan diwar-warkan kaya dengan DHA lah, tiada gula lah, meransang pertumbuhan otak lah…dan berbagai lagi sedangkan SUSU TERBAIK bagi baby datangnya dari ibu itu sendiri.
 Susu ibu mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh bayi dalam komposisi  dan suhu yang betul. Ianya juga senang dihadam dan diserap dengan berkesan oleh badan si manja. Susu ibu juga mengandungi antibodi yang boleh melindungi si manja dari jangkitan.
Dan bagi mendapat susu yang berkualiti, si ibu juga mesti memastikan dirinya mengambil diet yang seimbang disamping makanan-makanan tambahan yang dapat menggalakkan penghasilan susu juga memenuhi keperluan vitamin dan mineral untuk ibu (jika ibu kurang sihat dan cergas; kemuruduman susu akan berlaku).
Ada ke supplement yang dapat membantu penghasilan susu ni? Pasti soalan ini bermain diminda kan (sebab aku pun pernah bertanya soalan yang sama). Jawapannya; MEMANG ADA! Nak tahu? Akan dikongsikan di post yang akan datang ya…..

0 Komen:

Post a Comment