Pages

Assalamualaikum.....



Azam 2016 aku bermula lebih awal...
Sebulan dari sekarang kita tengok; samada angkanya bertambah @ berkurang.
Menu planning dah panjang berjela, semangat aku tak tau la lama mana kan.
Target nak men'nyah'kan 10kg lemak
Doakan aku supaya tak lupa diri ok!
Assalamualaikum.....


Inilah aku! Sibuk nak slim tapi makan tak boleh nak control langsung. Semedang je berselera. Azam tak nak malan malam (konon) tapi tak pernah yang tercapai. Lepas tu bila seluar tak muat, mulalah meroyan. Sekarang pulak kelas zumba aku tuang sebab mak aku tak boleh nak assist laki aku control budak² tu (last month mak aku masuk hospital 2x; sekali sebab high pressure, sekali lagi sebab tak sedarkan diri).
Sekarang aku still struggle nak adjust schedule aku. Dalam tu dok gak berazam nak cuba seminggu tanpa nasik. Entah disiplin entah idak le aku ni. Aku rasa nak je lempang diri sendiri korang tau tak. Asyik la buat azam nak kurus tapi nan hado!
Esah Esah Esah sedar la woiiiii….Dush! Dush! Dush!!!
Sekian royanan untuk hari ini!
Assalamualaikum.....


Alkisahnya kami ke Batang Kali bagi memenuhi jemputan kenduri aqiqah. Since kitaorang tak pernah sampai ke sana so excited la nak tengok kampung orang. Nak² pulak kepala rombongan kata akan lalu Sungai Tua. So aku membayangkan yang kami anak beranak akan stop kejap kat tepi jalan untuk picnic bila balik dari kenduri nanti. Aku main capai je baju renang & baju spare serta towel untuk budak bertiga ni.
Bila sampai sana, rupanya rumah orang kenduri tu tak jauh dari sungai. Lepas perut dah kenyang, dah berborak, dah bergossip kitaorang meredah jalan kampung mencari sungai.
About 100 meter dari rumah kenduri tu, terbentang la sungai yang jernih & bersih. Cik abe aku meliliau jap cari owner nak buat bayaran (kami bayar RM5 je untuk parking). Tak sabau bebeno budak bertiga ni nak main air, tak sempat nak bagi nasihat laju je menonong masuk air.
Tempat ni memang bersih, parkingnya elok bersapu, campsite kat seberang sungai pun kemas je. Airnya toksah cerita la...sejuk ya hamat! Nasib baik la aku masih waras mengenangkan yang aku berabaya bersama wedges & tiada baju spare, kalau tidak memang aku pun terjun sama. Frust aku sebab tak dapat nak terjun tiruk. Laki aku pun sama juga...end up kami duduk kat tebing perhati bebudak je mandi.
Aku plan nak datang lagi tapi tak tau la bila....mengenangkan nak meredah MRR2 tu....macam lama je lagi la baru sampainya kot.
Korang kalau ada masa & tak tau nak picnic kat mana, mai la datang sini.


nak kuak lentang, kuak terbalik boleh je; takde batu

jernih...hmmppphh aku mernahan sabar sebab tak dapat join terjun tiruk

seberang sana adalah campsite, masa ni dorang tengah arrange barang² untuk budak² kolej/U yang nak camping


dekat dengan wakaf tu adalah tempat parking

call jangan tak call
Assalamualaikum.....

Asyik la melintas kat news feed aku; orang dok share pasal meatball carbonara. Macam² style ada, yang pastu gambar² dorang amatlah menyelerakan. Aku pulak belek je resepinya tapi idak le bercadang nak buat pun.
Tapi bila last weekend aku nampak meatball yang dah 2 minggu berkesidai dalam peti ais, datang la idea nak buatnya, nak pulak jin rajin aku pun datang kan. Scroll fb cari resepi yang dorang dok share hari tu tak jumpa pulak, so kita hentam resepi sundirik ok.
Bahan² yang diperlukan tak banyak & senang nak dapat;
1 biji bawang holland
1 capsicum
1 tin carbonara sauce
Meatball (dalam 20 biji digoreng @ rebus sebentar)
Angelhair (aku add on sebab nak habiskan stock yang sedia ada)
Keju parmesan (aku pakai cheddar sebab itu yang ada dalam peti ais)
 

Angelhair sebagai dasar, lepas tu tabur bawang & capsicum.
Letak meatball, tabur bawang & capsicum lagi

Tuang carbonara sauce (kalau pekat, tambah sikit susu or air)

Tabur/susun cheese

*Make sure kuah carbonara tu meresap sampai kebawah (boleh biarkan kejap before bakar)

Untuk bakar, mulakan dengan api yang kecil dalam 15 minit & api besar sebentar (untuk cheese tu terbakar masak sikit)
cheese aku terentung sikit...oven dah start buat hal

So....try la ye.
Assalamualaikum.....



Last 3 weeks aku terima invitation untuk join kelas make over Mary Kay. So dengan tak membuang masa & penuh kegedikan aku pun kata yesss. Pastu baru teringat nak kena mintak izin bos besau. Nasib baik dia bagik ha ha ha.

excited nak mengikut tapi belum kelas belum start dah mengantuk

Ni kali kedua aku join kelas make up Mary Kay. 1st time dulu waktu mengandungkan si Inas, masa tu kulit muka aku teruk sangat; kusam & jerawat melata dengan suburnya. Memang tujuan aku pergi kelas ni dulu nak find out pasal product Mary Kay. Yang bestnya pasal Mary Kay ni, kau boleh try sendiri product tu sebelum kau proceed untuk beli. Akhirnya aku terjebak membeli full set Botanical Effect, melayang RM akuuuu.
Tapi aku puas hati dengan set ni sebab muka aku jadi lembut, kekusaman & jerawat pun hilang. Aku pakai sampai habis set tu tapi tak continue sebab aku ni jenis suka tukar² brand sampai la sekarang ni. Beauty regime aku ada macam² brand; Enfuselle, Nutriwhite, Bio Essence bla bla bla....ok sila jangan ikut perangai ni!
Since aku dah kenal sedikit sebanyak pasal Mary Kay ni, kedatangan aku kali ni adalah nak experience barangan make upnya, tapi di offer untuk buat skin care sekali, so apalagi, kita kasi terai la kan...nak pulak dapat merasa range TimeWise, fuh memang best.

TimeWise range yang disuggestkan untuk aku
Set Botanical Effect lebih sesuai untuk kulit yang muda, sementara TimeWise untuk mereka yang lebih berusia (tapi bukan tua tau) sebab ada anti aging formula. Honestly aku suka dengan TimeWise range ni sebab after skincare session, muka aku rasa fresh & lembut. Tapi bila sebut tang harga, gulpppp...telan ayaq liuq sat. Nampak gaya kena tunggu segala mak nenek set kat rumah abis dulu baru aku sambar kot.
Lepas skincare session, aku proceed pulak dengan make up session. Aku explore segala jenis brush, foundation, blusher, eye shadow, maskara & lipstic. Best best best. Aku memang suka la dengan barangan make up Mary kay ni. Ia tak berat kat kulit tapi coveragenya mantap. Pakai sikit pun dah cukup, tak cracked or bercapuk; cantik je dia blend dengan kulit. Terbekenan dengan 2-3 barang, but again the price agak tinggi, so tunggu lah segala ibu² make up kat rumah tu abis dulu, sambil mengumpul duit nak membeli TimeWise & juga make up ni....fuh sale sale sale naik le banyak sikit...mak nak nyoping!
Kalau korang ada budget lebih sikit, usha la make up Mary Kay ni. Harganya tak semahal MAC namun tak semurah FCC. But aku yakin pembelian korang akan berbaloi. Kalau teringin nak experience barangan Mary Kay ni, boleh contact Kak Rokie (019-3525405) untuk arrange skincare/makeup session ok.
Assalamualaikum.....


Dulu kala, zaman belum kawin, masa untuk diri sendiri senang nak dapat. Lepas keje je dah boleh dapat 'me' time. Nak pulak bila minggu gaji. Orang perempuan ni salah satu 'me' time dia adalah dengan shopping; tak dapat spent duit, window shopping pun jadik.
Tapi bila dah kawin, beranak pinak, 'me' time tu memang sukar. Aku percaya ramai je ibu² yang dah tolak tepi 'me' time diaorang ni. Masa untuk anak² & suami jadi top list, dari Isnin sampai ke Ahad. Masa untuk diri sendiri ntah ke mana pergi.
Ni tak sepatutnya berlaku. Everybody needs their 'me' time. Kita ni perlu ruang untuk diri sendiri. Kita ni bukannya robot, kita ni manusia yang punya perasaan, ada masa kita akan rasa lelah & stress. Kita perlu ruang untuk bernafas dengan steady, manjakan diri, bermuhasabah, menghargai diri etc etc etc.
'Me' time ni tak memerlukan masa yang lama & belanja yang besar kalau kau tau cara nak manfaatkannya. A cup of coffee & a piece of cake (cheese cake maybe?) dah boleh jadi 'me' time yang bagus kalau kau rasa enjoy & santai. Aku buat benda ni as ‘me’ time aku; menikmati coffee & cheese cake adalah masa untuk aku relax, santai² dan melihat gelagat orang. Tak selalu dapat, tapi bila berpeluang, aku akan pastikan ianya waktu yang memuaskan hati. Yang pasti waktu itu bukan dihujung minggu...ye lah weekend adalah waktu aku untuk anak² & cik abe sepenuhnya. Susah nak dapat ruang untuk diri kau, pasti ada yang menepek disebelah.
Ada orang 'me' timenya di spa or holiday...boleh je, terpulang pada diri anda untuk tentukan. As long ada sedikit ruang untuk diri kau sendiri, then itu dah mencukupi sebenarnya. After ‘me’ time kau akan lebih bersemangat, motivated & kurang stress. So please cari ruang untuk ‘me; time korang ok.
Jom....cappuccino & cake!

'Me" time aku di Coffee Planet - Quill Mall

Assalamualaikum.....



Sekarang ni kat Malaysia zumba jadi trend. Sana-sini orang organize zumba. And of course wanita² lah yang paling ramai menjoinkan diri almaklum le item yang ada kena mengena dengan pembakaran lelemak memang perempuan paling kedepan.
Zumba ni  terhasil pada zaman 80an oleh  Alberto "Beto" Perez, penari dari Columbia. Katanya si Perez datang kelas nak ngajo aerobic lepas tu lupa nak bawak tape lagu jadinya dia pun improvise la kelasnya dengan lagu Latin. Sejak tu kemain la hitnya improvisation tu. Dan sekarang tersebarlah kemerata dunia hingga ke Malaysia.
Zumba ni basically berdurasi 1 jam & diajar/guide oleh instructor yang berlesen, ZIN (Zumba Instructor Network). Step zumba diiringi dengan campuran muzik laju & slow. Genre muzik pulak adalah salsa, mambo, chacha, samba, tango & flamenco. Hip hop pun ada jugak. Kalau dah muzik² Latin menguasai, memang banyak movement menggunakan pinggang, punggung & dada.
Maka dengan itu adalah kurang wajar percampuran lelaki & wanita² jelita kan. Jadinya kenalah cari kelas yang diajar oleh ZIN wanita & dibuat ditempat yang tertutup.
Yang kat area Ampang/Kg Pandan ada 2 tempat yang offer zumba class for ladies; Titanum Fitness & Blue Gym.
 Titanum Fitness (kat Ampang Waterfront)
Zumba - Isnin (8:30pm), Rabu (8:30pm), Jumaat (8:30pm) & Sabtu (8:30am)
Fee: RM13 (member) & RM15 (walk in)

Blue Gym (kat Tmn Putra Sulaiman, atas Kari King)
Zumba - Selasa (8:45pm), Jumaat (8:45pm), Ahad (9:30am)
Fee: RM10 (walk in)

Aku penah join yang kat Titanium tu dengan ZIN Amoi. Masa tu first time join & kenal zumba. Peluh memang keluar tak berenti. Memang mengah & mintak oksigen. After that tak pegi sebab agak jauh dari rumah & laki aku tak berapa gemar nak meredah jalan yang banyak traffic light (aku nak drive memang tak dikasinya).
Baru² ni bila Blue Gym start expand dorang punya bisnes & offer zumba class, aku pun mengendeng la kesitu. Jarak dengan rumah lagi dekat and senang nak pegi. Aku join kelas zumba hari Jumaat, esoknya tu boleh la lepak² lelebih sikit kat rumah dengan alasan penat ha ha ha. Kelas ni buat dalam room yang tertutup, so kalau korang nak bergaya seksi, tunggang tongek terbalik, boleh je sebab semua perempuan.
Kat Blue Gym ni ada kelas yoga & piloxing jugak. Yang piloxing tu aku penah try, humak ai pengsan mak nak! Tapi best sebab piloxing ni bantu tone up muscle, takde la geleber macam tayar tak cukup angin.
Korang kalau kat area sini, aku recommend la pegi Blue Gym tu. Facility pun makin banyak, ada sauna jugak. And dorang kata kalau ladies class dapat sambutan bagus, dorang nak allocate 1 level khas untuk wanita je. Hopefully akan jadi kenyataan dalam sebulan dua ni. Jadi ramai² la datang ye.
 

i can see u but u can't see me ya bro


*dapat green light untuk ride beskal hensem aku pegi kelas tapi nak kena helmet sampai dulu!
Assalamualaikum.....



Awal tahun haritu aku kena sakit tengkuk yang agak kritikal. Aku sangkakan setakat salah tidur, so aku ignore. Tapi lepas seminggu sakit tu makin kritikal pulak sampaikan nak bergerak sikit pun rasa nyeri. Kepala toksah cakap la, dah macam robot; keras & tegak je. Tak boleh nak pusing².
Pada mulanya aku bawak gak berurut, kot² la urat tegang ke. Lepas urut pun takde perubahan, letak Amez Yoko Yoko pun tak lut. Dah sampai saat tak boleh tahan, aku pun pegi lah menyerah diri kat doktor.
Rupanya bukan salah tidur or tergeliat, ada 2 saraf yang saling bertindihan dah membengkak hingga menyebabkan keradangan. Bengkak tu bermula dari yang salah tidur plus tekanan dari batuk (masa ni aku batuk yang tak berkahak, agak teruk gak la batuk tu). Doc terpaksa inject untuk redakan bengkak tu sebab keadaanya agak kritikal....aku macam, What? Inject? Cuba jugak nak nego ngan doc...tapi dia buat tak layan je. Dengan tidak relanya...dapat la satu injection.
Doc bagi MC 2 hari & sebeban ubat termasuk ubat batuk. Alhamdulillah lepas kena jab & makan ubat tu, rasa sakit tu berkurang and dapatlah aku tidur dengan selesa.
Tapi lepas habis ubat, sakit tu datang balik (walau tak sekritikal yang mula²). Aku pun terfikir, takkan nak terus makan ubat macam ni. Naya la aku, sesuatu perlu dilakukan.



Jadinya aku untuk menjadikan diri sendiri sebagai bahan eksperimen. Aku cuba konsisten dengan Ostematrix sebanyak 4 biji setiap malam (sebelum ni on off ikut suka kan). 2 hari yang pertama memang tak nampak kesan, masuk hari yang ketiga, kesan tu mula terasa. Sakit tengkuk tu makin reda (macam efek makan ubat), aku boleh toleh², tak yah nak jeling² macam robot. Dan lepas sebulan, rasa sakit tu dah hilang. Joget Aprika la aku. Dan sampai sekarang aku still continue ambik Osteomatrix, cuma tak ambik hari² la, kira maintenance stage dah ni.
Alhamdulillah, hingga hari ni sakit tengkuk tu dah takde. Ai is happy sangat² & tidur pun makin nyenyak (penting tu).
Bagi yang tak tau apa bendanya Ostematrix;
Ostematrix = Kalsium + Magnesium + Vitamin D
Those yang selalu rasa sakit² badan...aku recommend kan Osteomatrix ni. And yang bestnya kalau malam tu makan Osteomatrix, pagi esok tu lawas la...sungguh

Assalamualaikum.....



Masa kecik²  dulu aku memang suka naik basikal. Abis semua tempat dari rumah sampai sekolah aku jelajah. Masa MRR2 belum officially open, atas highway tu la aku merempit (tanpa diketahui oleh arwah bapak). Lepas tu bila tamat sekolah, handle basikal memang aku tak pegang dah…punya lah lama, mau dekat 11 – 12 tahun la.
 Tapi menjelang kenaikan umur tahun ni, tetiba rasa gedik nak beli basikal sampai laki aku pun naik pelik. Dia malas nak tanya banyak²  maka diturutkan aje kehendak bini dia ni. Aku pulak gigih mencari kedai basikal. Berangan nak beli mountain bike or BMX la kan; huish selera muda pulak aku ni.
Pencarian aku amat membuntangkan mata, rege basikal idaman aku sampai RM3k hatta yang mencecah RM6k pun ada. Dah macam beli motor gitu. Memula rasa give up nak beli sebab aku tak allocatekan budget yang besar sebab takut nanti basikal tu tersadai jadi tukun. Entah macamana hasil bantuan pakcik Google menemukan aku dengan satu kedai basikal (warehouse) di Kapar, Klang.
So weekend yang panjang sebelum Hari Kemerdekaan, gigih la aku anak-beranak menjejak kedai tu. Sesungguhnya aku telah jatuh cinta dengan sebuah basikal yang amat hensem. Namun ianya tak berjaya dipinang pada hari tersebut disebabkan kereta full. So berjanjilah aku dengan suami terchenta untuk mengulang datang pada minggu yang berikutnya.
So hari Sabtu lepas kami laki bini meredah jam Federal Highway untuk meminang basikal hensem yang buat aku tak lena malam, asyik membelek gambar je ha ha ha. Kedai ni ada macam² jenis basikal, dari basikal budak sampailah mountain bike yang ribu riban. Basikal lipat pun ada jugak. Namun harganya adalah murah berbanding harga pasaran & mereka ada brand sendiri (HTG). Basikal kat kedai ni bawak direct dari China (dorang ada kilang kat sana) & assemble kat sini. That’s why la regenya murah berbanding dengan tempat² lain. Then adik² staff kat kedai ni ramah melayan aku. Korang boleh jenjalan dulu tengok & try basikal yang ada or tengok catalog yang disediakan.

fixie yang comel

tayar beskal ni lebih besar dari tayar moto, regenya starting dr RM900++

Aku tak berapa nak try basikal² yang lain, laki aku je rajin menerai basikal² yang ada. Paling tidak pun aku try basikal fixie & basikal tayar gedabak je. Yang lainnya kaki tak sampai nak kayuh..tu yang malas ha ha ha.
Sekarang ni basikal masih tersadai dirumah tanpa di bawa kemana². Laki aku dah jeling²  sinis namun aku buat derk aje. Alasan, helmet belum beli lagi, sekarang tak selamat nak cycling gamble macam tu je. Tadi dah skodeng Lazada, ade la few helmet yang dah masuk dalam wish list. Esok² la beli gamaknya.
Korang, kalau nak beli basikal, aku sajeskan korang datang kat sini;
Basikal.my - Jualan Basikal Gudang
No. 7, Jalan Sungai Chadong 8,
Batu 5, Jalan Kapar, 42100 Klang, Selangor

Korang boleh cuci² mata dulu kat http://basikal.my/ untuk tengok basikal yang hensem & cantik. Tak rugi korang datang kat sini sebab harga memang murah. Basikal hensem aku regenya RM280 je. Kalau alloy mountain bike, dlm RM1050 pun korang dah boleh dapat, or mungkin ada yang lagi murah sebab aku nampak jugak yang price range dalam RM850 but aku tak sure apa materialnya.. Tapi kalau korang nak yang super branded punya basikal, sorry this is not the place ok.

basikal lipat memacam kaler

deretan mountain bike

basikal hensem aku
dia pun sibuk nak menerai

nasib baik si kakak tak ikut kalau tak mau rabak poket

Lepas ni mungkin aku akan rajin mengugel tempat² menarik untuk berbasikal or mungkinkah basikal itu sekadar hiasan di beranda rumah semata? Wallahu’alam!
Assalamualaikum.....


Dah lama teringin nak ke sini tapi baru sekarang tercapai hajat. Rancangan asal si Inas akan ikut sekali tapi malam sebelum tu dia naik demam dan bila dikejutkan pagi tu, dia kata sakit kepala. So tinggalah member kat rumah dengan si Imran.
Gigih aku bangun jam 3 pagi bersiap & kejutkan ahli rombongan serumah. Jam 4 keluar rumah, drive santai² dan ampai kat ladang kelapa sawit di kaki bukit lebih kurang jam 5:30 pagi. Ambik feel kejap then dalam 5:45 pagi kami bergerak naik.
ahli rombongan memecah lemak



Aku underestimate dia, punya la deras mendaki, aku kempus kempas

Laki bini tak reti selpie
Punyalah ramai manusia pagi ni, meriah sangat. Sampaikan sesak di 2-3 tempat untuk naik ke atas. Aku yang tak prepare apa² ni kempus kempas juga nak sampai ke atas, tapi si Hakim siap berlari². Huh, melawan tokey betul si bujang ni. Kami sampai ke atas lebih kurang jam 6:30 pagi. Ambik nafas kejap & mula enjoy the view.

MasyaAllah, sangat lah ohsem duduk kat atas tu, dengan angin yang nyaman, warna alam yang menghijau & bunyi lalang bergesel menimbulkan irama yang sangat menenangkan (walaupun ada manusia yang tengah terpekik terlolong macam ungka hilang anak).


Kami stay lebih kurang 1 jam je kat atas, namun sempat jugak la berposing sana sini, selpie bagai lepas tu terus turun. Tak boleh nak tunggu lama² sebab makin ramai manusia yang naik, kang mau sesak kalau berlengah nak turun.
Sampai bawah, sempat pulak pekena air kelapa muda. Lepas tu proceed ke Pekan Semenyih menyantap nasi lemak ayam goreng crispy sebagai reward berjaya menawan puncak Broga...eceh.
Since aku tak buat apa² eksesais melainkan eksesais mulut sejak lepas raya, memang terasa lenguh & sakit badan. Jadinya untuk mengelakkan musle pain & sore yang kritikal, aku ambik Cinch Cafe Latte (protein powder) pada belah petangnya & 4 biji Osteomatrix before tidur.
Next day, Alhamdulillah berdaya mendobi & melipat kain yang bergunung-ganang.

Bila lagi nak mengulang Broga?
Tunggu dapat kerajinan nak bangun pukul 3 pagi ha ha ha!
Assalamualaikum.....

Ya  Ampun....lamanya bersarang blog ni. Tuan tanah ni dah kenapa lah. Penyakit malasnya makin menjadi². Kemain menjenguk blog orang tapi blog sendiri dibiarkan sepi. Harus dilempang sedas dua untuk sedar diri la tuan tanah oi! Dah puasa, dah raya....baru nak menulis balik ni. Ntah²  lepas entry ni bila pulak lagi next entrynya, wallahualam.
Alhamdulillah, aku menjalani ibadah puasa dengan tenang & teratur. Macam tahun lepas jugak, kekadang mak masak; kekadang beli je kat param. Yang penting tak terkejar² bila time berbuka. Sahur pulak samada panaskan balance lauk bebuka or makan roti (mak & en boss). Aku pulak lagi senang, segelas Cinch & 2 cawan air kosong. Bulan puasa tahun ni aku ambik keputusan untuk tak berbuka dimana² hotel (mahal nau harganya) tapi 2 kali berbuffet steamboat dengan family (emak aku sangat enjoy dengan steamboat)
Raya pun super sederhana. Biskut raya beli masa dah hujung Ramadhan; tu pun nasib baik ada yang rajin datang menjual kat ofis kalau tak memang takde kuih raya la aku.
Tahun ni turn beraya kat KL, tapi hilang seri betul. Lepas solat raya memasing dah tercongok depan tv. Kawasan rumah aku senyap sunyi, tunggu budak² datang beraya tapi nan hado. So, lepas solat Jumaat, terus cabut balik Tg Karang.
Kat kampung pun kami setakat beraya rumah sedara mara dalam lingkungan 7-8km je. Selebihnya menunggu orang datang beraya.
Entah kenapa semangat raya aku sangat merudum, hilang seri. Dengar lagu raya pun sikit² je, takde sesi karoke leleh air mata pun. Rasanya pertambahan usia kot buat aku jadi gini.
And sekarang meneruskan survival hidup; menguruskan anak², suami, bisnes & diri sendiri.
Lately ni juga aku cuba mencari ruang untuk aktiviti mengeluarkan peluh yang dah lama berkurun aku tinggalkan. Cadangnya nak beli beskal; masih mencari² basikal yang sesuai. Lepas ni gigih la mengayuh sambil menyelimkan badan (sambil membayangkan badan Kak Jena & Che Ta).
Okay tu je la untuk harini.
Bye ©©©
Assalamualaikum.....

Rajin pulak aku buat 2 entry pasal Tioman ni kan. Here is some of the guide untuk korang yang

nak ke Tioman + review about Berjaya Resort.


Kita pergi dengan review Berjaya Tioman Resort dulu:

- bilik biasa² je, mungkin sebab dah lama tapi bantalnya best padat tapi lembut

- makanan pun ok je dari segi rasa,  agak banyak pilihan, aku bagi 5 bintang untuk pancake & waffle nya sebab takde bau telur langsung

- krew kat Sri Nelayan (tempat makan) ramah & baik² belaka

- pantai di depan Sri Nelayan & chalet ada banyak ‘bangkai’ coral; sakit kaki nak mandi

- pantai di area dive centre bebas sisa coral + cantik + bersih tapi kena menapak agak jauh dari chalet



Overall aku bagi setakat 3 bintang je lah untuk resort ni. Nothing fancy except private beach.

The rest biasa² je. Takde sangat nak rasa istimewa stay kat sini. Not so worth for the price

yang kau bayar (dush kat aku!).


And for the tips:

- schedule ferry tak fixed; bergantung pada air pasang surut, seeloknya dapatkan jadual sebelum buat apa² booking.

- suasasana dalam feri agak hangat & berkuap, advisable pakai baju cotton & sediakan jugak gula² or chewing gum untuk melayan rasa loya & boring

- jetty di Mersing kurang mesra warga tua, penggunaan wheel chair adalah tak digalakkan; kalau
tongkat kaki 3 tu macam ok sikit

- untuk jalan² di sekitar pantai, pakai selipar yang selesa & ringan (Asadi pilihanku)

- pergerakan dari satu area ke area yang lain adalah menggunakan water taxi. Harga dari satu

operator ke operator yang lain hampir sama tapi kalau pandai nego...dapat la kurang sikit; same goes to pakej² snorkeling

- mengikut kata ramai; pantai di Salang lagi cantik, ramai divers & backpackers bertumpu di sini

- hasil chit chat dengan tourist lain, katenya proses masuk melalui dari Tanjung Gemok adalah lebih mudah, orang tak ramai & lebih pendek waktu perjalanannya


Itu jelah tips dari aku, incase aku teringat @ ada tips baru...aku akan tambah ok.


Sekarang kita survey untuk Perhentian & Taiping pulak. Eh Lombok jugak....jenuhla aku nak ikat

perut & buat sales gegila ni...
Assalamualaikum.....

Sebenarnya aku takde perancangan langsung nak ke Tioman, tak wujud dalam travel list aku pun. Kehadiran aku pada MATTA Fair masa bulan Mac lepas adalah nak survey pakej ke Kota Kinabalu. Tapi dek pujukan kawan², akhirnya aku terjebak jugak ke Tioman.
Pilih pakej dari Berjaya sebab aku rasa macam berbaloi sebab include makan minum, banyak star, private beach bla bla bla....nampak perfect kat mata aku (tanya cik abe, dia pun kate ok so bini dia ni pun apa lagi...)
Perjalanan dari KL - Mersing, kami (2 family) decide naik bas. 11:30 malam dari TBS, tiba kat stesen bas Mersing lebih kurang jam 5 pagi pastu jalan slow² ke jeti. Feri jam 8:30 tapi kena ada kat jeti satu jam sebelum berlepas sebab nak kena collect ticket, bayar untuk Marine Park Conservation Fund & dapatkan boarding pass (takde boarding pass tak boleh naik ok). Kalau orang tak ramai proses ni senang tapi bila cuti sekolah...boleh agak la kan macamana keadaannya. Tak kalah seperti pasar borong.
Dari jeti Mersing ke Tekek ambik masa lebih kurang dalam 2 jam. Keadaan dalam feri (Bluewater Express) biasa² je, agak sempit & berkuap. Si Imran bila masuk dalam feri bantai melalak macam kena pukul, krew feri pun macam cuak. Bila naik kat tingkat atas baru dia diam (tingkat atas ni luas sikit & tak banyak kerusi, aku assume dia rasa lebih lega kot) and sepanjang jalan budak bertiga ni tidur je sebab takde benda nak dibuat.

pemandangan di seberang jeti Mersing
                                                       
Terik mentari di tengah laut

Sampai jeti Tekek, hajat nak lunch tapi sebab shuttle dah sampai so tapau je mana yang sempat. Untuk penginap di Berjaya, shuttle disediakan untuk mengangkut korang dari jeti ke resort. Sampai resort, settlekan urusan check in; campak beg masuk bilik, pastu proceed ke tepi pantai untuk kenyangkan perut. Pastu masuk bilik, semua orang qada tidur ha ha ha



Bagi yang single mingle mungkin banyak aktiviti yang boleh dibuat, tapi pada yang ada anak kecik macam aku ni aktivitinya adalah mandi kolam & mandi laut. Dalam pakej aku tu ada satu sesi snorkeling kat Renggis Island. Jadinya second day, kami berbondong² lah ke jeti berdekatan dengan dive centre untuk ke Renggis Island ni.

panas..belum snorkeling muka dah start legam

yang kecik tu la Renggis Island
 Masa ni la baru terbongkarnya rahsia yang memasing takut nak snorkeling (termasuk cik abe). Aku tak tahu nak gelak ke nak nangis...aku sorang je gedik yang amat bersnorkeling sedangkan dia duduk je atas kapal. Padanla dulu masa pegi Pangkor, bila aku ajak snorkelling dia semedang tak nak..rupenya takut kau.
Sesi snorkeling ni pada awalnya aman damai tapi bila datang sekumpulan manusia yang tak berapa nak bertamadun snorkeling di area kami...down terus mood. Terjerit², terlompat² sampai menakutkan budak, haruslah kami balik ke pantai aje. Abang boat yang baik tu seakan memahami, terus start engine hantar kami ke pantai. Budak² continue mandi + snorkeling kat tepi pantai. Aku nak join jugak tapi apakan daya, si Imran mengamuk nak tidur...jadinya hanya jadi penonton ajelah. Agak² dah rentung kulit, barulah memasing sedar diri nak balik.
Petang tu kami keluar ke Tekek. Hajat hati nak menyinggah ke Marine Park. Tapi disebabkan dah petang & jarak perjalanan yang agak jauh untuk menapak so plan cancel. Dan tu ingat dapat la naik shuttle untuk balik ke resort...tapi nan hado! Maka terciptalah sejarah menapak lebih kurang 2.4 km menonggek naik & turun bukit sambil mengendong si Imran. Hilang 2kg aku kat situ.


mak dara super cun legam dimamah mentari
Dan pada malamnya, mood kami makin hilang bilamana waktu ni (Jumaat) ramai yang dah check in termasuk satu group besar biz MLM hinggakan suasana damai dinner dah seperti pasar malam. Just makan apa yang sempat diambil & balik bilik untuk packing barang & rehat.



Next daynya pun, waktu breakfast suasana masih macam pasar malam. Again, kami makan apa yang dapat diambil je. Then balik bilik untuk setllekan apa yang patut & jam 10:30 check out.
Di jeti, sekali lagi kena melayan kerenah itu ini untuk dapatkan boarding pass. Cik abe kata, kalau nak datang Tioman lagi...tunggu 2 tahun lagi baru datang. Next trip cari yang darat je, dia tak mahu pegi pulau (eh boleh pulak gitu). Aku iyekan je lah padahal dalam kepala dah terbayang Perhentian pulak....he he he.
Nak kata aku puas hati dengan trip ni...tak le sangat tapi sebab aku yang decide untuk pilih yang ni..so tak boleh nak komplen lelebih. But banyak pengajaran yang aku dapat untuk aku applykan bila ke Perhentian nanti (hopefully cik abe aku tak skodeng entry ni), insyaAllah.
Assalamualaikum.....

3 minggu yang lepas, big boss kat rumah masuk hospital sebab kena denggi (kali kedua). Hura hara aku dibuatnya, mana nak menjenguk dia kat hospital, mana nak uruskan si Akim yang tengah exam. Nasib baik lah ada anak buah sanggup bangun pagi² untuk hantar Akim pergi sekolah. Nak harapkan aku yang menghantar silap² jam 8 pagi pun mau si Akim tak sampai sekolah lagi.
Bila dah demam, kena pulak yang demam tu maha takut makan ubat, korang boleh agak la kan macamana dramanya. Nak ku piat telinga, dah besar gajah pun. Kat hospital pun ubat dibiarnya tak bermakan. Nasib baik la ubat gastric & muntah doc dripkan (aku rasa doc dah tau yang dia takut makan ubat kot)

Tak mahu makan ubat kan...so aku sumbat paksa dia ambik Performance Drink & Nutriferon. Mak ai dalam sakit tu banyak jugak idea nak mengelat, nanti kembung  perut lah, penat nak pegi toilet lah...aku tak kira, paksa telan jugak! Lantak la bang, biar kembung perut asalkan cepat recover. Tu lagi penting.
3 malam stay kat hospital then boleh balik. Yehuuu leganya rasa. Tak sanggup aku nak berkampung kat hospital tu lama². Sian anak² kat rumah.
Masa dapat tau big boss tu kena denggi lagi, macam² petua aku dapat; sup ketam, jus betik, jus delima, habbatus sauda & macam² lagi. Tapi aku tak dapat buat satu pun. Memang tak sempat nak cekau benda² semua. Aku usahakan dengan Nutriferon & Performance Drink je. Alhamdulillah berhasil usaha tu, biarpun biru hijau muka dia nak menelan Performance Drink tu.
Lepas beberapa hari keluar hospital, ada officer datang rumah untuk buat pemeriksaan kawasan. Sekeliling rumah clean & clear, memang takda kawasan yang berpotensi untuk jadi port pembiakan nyamuk pun. Mungkin nyamuk² tu dari kawasan lain yang menyinggah travel ke rumah aku kot (hot area)
Hopefully ni last episode untuk demam denggi especially bagi cik abang aku yang teramat takut makan ubat!
Assalamualaikum.....


Kalau nak makan dim sum yang sedap & halal, aku recommendkan Meisan Szechuan Chinese Restaurant kat Quality Hotel Kl. Restoran ni ada sijil halal dari Jakim and it comes as buffet. Per head lebih kurang RM42++ and kalau anda tempah untuk 6, akan dapat 1 pax free, kalau tak silap (call lah dulu 03-26939233 untuk confirm ye).
The main buffet kat sini of coz la dim sum itu sendiri.
Boleh pilih macam² jenis dim sum, ada yang steam, ada juga yang jenis goreng. Kalau nak chee chong fun, tanya je kat waitress kat situ sebab chee chong fun ni dia buat bila ada yang order, dorang tak letak kat kaunter buffet. Korang order chee chong fun udang tau; sedap (ok sekarang air liur nak meleleh pulak). Other than that ada juga nasi/bihun goreng, chicken porridge, kek² & buah. Hidangan ni mungkin bertukar kot, but few times aku pergi, lebih kurang sama je dishes² ni, aku tak pandang la sangat sebab tujuannya nak makan dim sum, jadi pandang & makan dimsum sampai lebam.
So, ni sebahagian kecil gambar dim sum yang aku snap masa last visit...tak banyak sebab exited makan sampai lupa nak snap each dim sum yang tersadai kat meja.

Tu dia...orang lapaq punya pilihan

Macam pais ikan, sedap & pedas mengancam

Ni la chee chong fun yang sedap

Yang belah kanan tu dimsum goreng style punya

Longan + kelapa laut, suam tapi best