Pages


Assalamualaikum.....

Okay, sambung part II pasal Alfalfa ni…



13 sebab kenapa Alfalfa ni bagus (selalu orang bagi 10 je kan…ni extra 3)
1.     Alfalfa berdaya menurunkan kadar kolesterol & diabetes
-          Dalam satu percubaan klinikal di Budapest, 20 pesakit diabetis telah diberi alfalfa 2kali sehari (1g setiap kali) untuk tempoh lebih kurang 6 minggu. Hasilnya menunjukkan penurunan sebanyak 24 peratus pada kolesterol dalam darah selepas 8 minggu pengambilan
2.     Mengandungi enzim penting untuk pencernaan makanan yang efficient  
-          8 enzim yang diceritakan dalam post sebelum ni; membantu dalam pencernaan 4 kelas makanan (protein, lemak, kanji & gula)
3.     Membantu mengurangkan gout
-          Pembinaan kristal asid urik dalam tisu dan sendi menyebabkan gout. Alfalfa berdaya untuk melarutkan kristal ini & mengurangkan kadar asid urik dalam darah
4.     Membantu mengurangkan keputihan
-          Vitamin A dalam alfalfa membantu mengekalkan kesihatan ‘vaginal mucosa. Vitamin E dalam alfalfa bertindak sebagai antioksida
5.     Alfalfa bersifat alkali, dapat meneutralkan badan berasid & mendetox badan
-          Badan berasid berpotensi besar untuk menjadi perumah kepada banyak jenis penyakit, sifat alkali dalah alfalfa membantu meneutralkan asid & meningkatkan kesihatan
6.     Membantu dalam penurunan berat badan
-          Saponin di dalam alfalfa; salah satu elemen fiber membantu penurunan berat badan & pembuangan yang sihat
7.     Alfalfa bersifat diuretic
-          Effektif untuk mengurangkan pembendungan air dalam badan sekaligus bagus untuk menghalang edema
8.     Berdaya mengurangkan gejala menopaus
-          Alfalfa (daun) mengandungi flavon, isoflavon dan sterol. Isoflavon menyebabkan kesan estrogen yang membantu mengurangkan kesan sampingan dari menopaus
9.     Alfalfa menggalakkan penghasilan susu
-          Digunakan sejak dahulu oleh ibu yang menyusu bagi meningkatkan penghasilan susu
* Namun usaha ini harus disertai dengan memastikan ‘demand & supply concept’ dipatuhi
10.  Alfalfa kaya dengan protein (18.9%) berbanding dengan daging lembu (16.5%) dan telur (13.1%)
-          Bagus untuk pertumbuhan & kekuatan otot serta mengurangkan keletihan & kelesuan
11.  Meningkatkan kesihatah kardivaskular
-          Selain dari merendahkan kolesterol & diabetes, alfalfa membantu meningkatkan peredaran darah dan menghalang pembentukan plak dalam arteri
12.  Mengurangkan alahan (sinus) & masalah pernafasan (asthma)
-          Klorofil di dalam alfalfa membantu meningkatkan kesihatan dan fungsi paru-paru serta melindungi daripada jangkitan
13.  Membantu mengurangkan anaemia
-          Mineral dalam alfalfa membantu membetulkan ketidakseimbangan mineral dalam badan
Selain dari yang kat atas ni, ramai juga yang mengaku alfalfa membantu mereka untuk dapat ‘extra grip’ especially untuk wanita² yang pernah bersalin. So ini adalah good news bagi mereka² yang tak suka nak telan ubat periuk @ jamu untuk effect ketat mengetat ni. Nak cerita lelebih pasal ni kang orang kata auta pulak. Tapi meh try dulu….pastu mesti tersenyum aje!


0 Komen:

Post a Comment