Pages

Assalamualaikum.....

Semputtttt....tu lah yang aku rasa sekarang.
Melayan order ESP, dengan keje yang berlambak nak kejar deadline yang sama....aduh mengah mak. Tapi aku HAPPY! Tu yang penting. Tak kisah lah keje banyak mana pun Alhamdulillah masih boleh nak cope...agak² tak larat esok mak apply CUTI ha ha ha.
KeHappian aku ni disokong oleh minat meniaga yang makin bercambah², kerenah anak² & kerenah kroni² Shaklee serta kengkawan. Life is Meaningful coz of them noks. Dapat kengkawan yang selalu share info, amalan rohani, motivasi akan buat hidup kita lebih bewarna warni.
Cerita ni aku dapat dari WA kengkawan, aku & mak gelak beria² masa baca...so aku nak sharelah ngan korang jugak. Tapi dah tak tau nak kredit pada siapa sebab cerita ni wujud dalam setiap WA group yang aku ada.

aku kopipes je.......

Zaki (bukan nama sebenar) disuruh pergi mengaji Al-Quran oleh ibunya selepas Maghrib di sebuah surau kerana dia agak malas untuk belajar mengaji. Sewaktu di surau, Zaki diajar berkali-kali doa sebelum makan & setelah diulang-ulang oleh gurunya, barulah dia dapat menghafalnya.

Surau itu agak jauh dari rumahnya & Zaki pergi berjalan kaki sahaja. Ia mengambil masa dalam setengah jam. Zaki akan balik sendirian kerana hanya dia seorang sahaja yang pergi mengaji di kampungnya.

Dalam perjalanan pulang, ketika melewati sebuah rumah kosong, langkah Zaki terhenti kerana terlihat bayangan putih di hadapannya. Untuk dia berpatah balik ke surau sudah agak jauh juga. Jika nak diteruskan perjalanan, ada pula bayangan putih yang menghalangnya.
Akhirnya Zaki memberanikan dirinya untuk berteriak sekuat hati, sambil membaca doa yang telah diajar di surau tadi :

"ALLAHUMA BARIKLANA FIMA RAZAKTANA WAKINA AZAA BANNARR" (Doa sebelum makan)

...tanpa diduga, bayangan putih yang berada di hadapan Zaki terus hilang. Terdengar suara dari bayangan putih itu yang sebenarnya adalah Syaitan yang merungut...

"TIDAK PERNAH SEUMUR HIDUP AKU JADI SYAITAN, ADA ORANG NAK MAKAN AKU...!"

0 Komen:

Post a Comment